Pivo a jídlo: Pivní rohlíky Pivo a jídlo: Pivní rohlíky

Pivo a jídlo: Pivní rohlíky

Pivo a jídlo
19. 11. 2017

Není nad to, když celý dům provoní čerstvě upečené pečivo. Co takhle domácí pivní rohlíky? Pivo dokáže zařídit, aby rohlíky byly krásně nadýchané, a navíc jim dodává neotřelou pivní chuť. Zkuste si je doma upéct a přesvědčte se sami.

Pivní rohlíky

Suroviny na těsto 12 ks rohlíku

Ingredience
3,5 hrnku polohrubé mouky
250 ml světlého piva
40 ml oleje
3/4 kostky droždí
1 žloutek
1 lžíce mléka
1 lžička soli
hrubozrnná sůl a kmín na posypání
Na potření
1 lžička mléka
1 vaječný bílek
špetka soli

Postup

Do hrnku nalijeme mírně ohřáté pivo, nasypeme rozdrobené droždí a přidáme 1 lžíci mléka, necháme vzejít kvásek.

Promícháme mouku se solí a uděláme důlek. Do důlku nalijeme kvásek, přidáme žloutek a olej. Vypracujeme těsto, které necháme 40 minut kynout v teple zakryté utěrkou.

Vykynuté těsto vyklopíme na vál a rozdělíme na dvanáct částí. Jednotlivé části zpracujeme na bochánky a následně rozválíme na placky ve tvaru trojúhelníku, které pak postupně srolujeme do tvaru rohlíků.

Vložíme na plech s pečícím papírem a potřeme bílkem rozmíchaným s mlékem a špetkou soli. Připravené rohlíky na závěr posypeme hrubou solí a kmínem a pečeme cca. 15-20 minut na 200 °C..