Pivo a vánoční cukroví Pivo a vánoční cukroví

Pivo a vánoční cukroví

Pivo a jídlo
14. 12. 2017

Pivo a vánoční cukroví

Věděli jste, že pivo můžete v kuchyni využít nejen k vaření běžných pokrmů, ale i k pečení vánočního cukroví? Jakkoli se kombinace piva a vánočního cukroví může zdát netradiční, propojení těchto chutí dává smysl. Především černé pivo skvěle doplňuje sladké pokrmy, kterým propůjčuje své karamelové, někdy až čokoládové, chuťové tóny a zvýrazňuje jejich aroma. Ideální je kombinace s typicky vánočním kořením jako skořice, anýz nebo badyán.

Pokud letos chcete zkusit něco netradičního namísto klasických vanilkových rohlíčků, pusťte se s námi třeba do pečení lahodných pivních perníčků, granátové verze medvědích pracen nebo košíčků se švestkovým želé a čokoládou. A co by to bylo za Vánoce bez vánočky? Letos můžete zkusit pivní!

Pivní perníčky

Ingredience na těsto
80 ml černého piva
3 šálky hladké mouky
špetka mletého hřebíčku
1 lžička mleté skořice
1 lžička perníkového koření
špetka soli
150 g másl
1 a ¼ šálku moučkového cukru
1 vejce
1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
2 lžíce kakaa
kůra z půlky citronu
Na polevu
130 ml černého piva
1 šálek moučkového cukru
2 lžíce medu
1 lžička mleté skořice

Postup

  • V míse smícháme prosátou mouku se skořicí, perníkovým kořením, solí a kakaem. Ve druhé míse vyšleháme máslo s cukrem tak, aby mělo pěnovou konzistenci. Přidáme vejce s pivem, strouhaným zázvorem a citronovou kůrou a prošleháme.
  • Nakonec vmícháme sypkou směs. Vše zpracujeme na hladké těsto, zabalíme do fólie a necháme 2 hodiny odpočinout v lednici.
  • Těsto rozválíme na pomoučněné ploše nebo pomocí potravinářské fólie na plát silný asi 1 cm.
  • Vykrajujeme z různé tvary a pokládáme na plech vyložený pečícím papírem. Pečeme v troubě nahřáté na 180 °C asi 15-18 minut.
  • Pivo svaříme s cukrem a poté jej utřeme s medem a skořicí do hladka. Perníčky po vychladnutí potřeme polevou a necháme ztuhnout.

 Granátové pracny

Suroviny
200 g rozinek
200 ml granátového piva
500 g polohrubé mouky
1 sáček vanilkového cukru
200 g moučkového cukru
3 žloutky
1/2 lžičky prášku do pečiva
125 g másla
250 g vlašských ořechů
1 lžička čerstvě nastrouhaného zázvoru
2 lžíce kakaa
citrónová kůra
muškátový oříšek
hřebíček
skořice
skořice špetka soli

Postup

  • Nejprve nožem nasekáme rozinky a povaříme je v pivě. Necháme zchladnout.
  • Do prosáté mouky přidáme vanilkový cukr, prášek do pečiva, žloutky, cukr, změklé máslo, namleté ořechy, sůl, citrónovou kůru a mleté koření. Nakonec přidáme vychladlé rozinky včetně piva.
  • Všechny suroviny zpracujeme v hladké, vláčné těsto, které necháme asi 1,5 hodiny uležet v lednici.
  • Těsto natlačíme do formiček na pracny a pozvolna upečeme v troubě předehřáté na 150 °C Ještě za tepla vyklopíme a obalíme v moučkovém cukru.

 Vánoční košíčky z černého piva

Ingredience na těsto
125 ml černého piva
350 g hladké mouky
100 ml slunečnicového oleje
125 g moučkového cukru
1/2 balíčku pečícího prášku
1 balíček vanilkového cukru
špetka soli
Na želé
150 ml tmavého kozla
70 g želírovacího cukru
80 g sušených švestek
100 ghořké čokolády
Na krém
200 g bílé čokolády
70 g želírovacího cukru
75 ml smetany ke šlehání

Postup

  • V míse smícháme pivo, cukr, olej, vanilkový cukr a sůl. Přisypeme mouku a mícháme, až dostaneme tuhé těsto, které zabalíme do fólie a necháme přes noc odležet v lednici.
  • Těsto plníme do připravených formiček a narovnáme na plech. Pečeme v troubě zahřáté na 170 °C  cca 10 – 13 minut. Upečené košíčky vyklopíme a necháme vychladnout.
  • Pivo svaříme s pokrájenými švestkami na ¾ objemu. Přidáme cukr a svaříme. Odstavíme a necháme zchladnout.
  • Rozehřejeme tmavou čokoládou, nalijeme do košíčků a necháme ztuhnout. Poté přidáme lžičku želé se švestkami a necháme zatuhnout.
  • Ve vodní lázni rozehřejeme bílou čokoládu, přidáme smetanu a promícháme. Necháme ztuhnout do takové konzistence, aby krém šel tlačit pomocí sáčku.
  • Krémem naplníme sáček a zdobíme košíčky. Vychladíme a uchováváme v chladu.

 Hrníčková pivní vánočka

Ingredience
1 hrnek černého piva
1 hrnek hladké mouky
2 hrnky polohrubé mouky
1/3 hrnku moučkového cukru
1/3 kostky másla
1/2 lžičky soli
1/2 hrnku rozinek
1/2 hrnku kandovaného ovoce
1/2 hrnku mandlových plátků
2 žloutky
1/2 kostky droždí
5 lžic mléka
5 lžic černého piva
1 lžička moučkového cukru

Postup

  • Rozpustíme droždí se lžičkou cukru a vlažným mlékem a necháme vzejít kvásek.
  • V míse utřeme změklé máslo s cukrem a žloutky, přidáme prosátou mouku a posolíme. Přilijeme kvásek, zalijeme vlažným pivem a vše zlehka promícháme. Až se směs spojí, přimícháme rozinky, ovoce pokrájené na kousky a ¼ hrnku mandlových plátků.
  • Nakonec vše rukama spojíme v jednolité těsto, které překryjeme čistou utěrkou a necháme na teplém místě vykynout.
  • Vykynuté těsto rozdělíme na devět stejně velkých dílů. Ty rozválíme na prameny dlouhé asi 30 centimetrů. Vánočka, kterou budeme plést, bude třípatrová. Upleteme nejprve 3 copy ze 3 pramenů, a poté je naskládáme na sebe.
  • Pivo rozmícháme se lžičkou moučkového cukru a potřeme upletenou vánočku. Posypeme zbytkem mandlí a necháme ještě asi půl hodiny kynout.
  • Vánočku propíchneme na dvou místech špejlí kolmo, aby se nesesunula a dáme ji do trouby. Pečeme na 180 °C. Těsto by mělo po 15 minutách začít zlátnout. V tu chvíli stáhneme teplotu na 165 °C a pečeme ještě dalších 40 minut.