Vzhůru do temnoty! Vzhůru do temnoty!

Vzhůru do temnoty!

V Česku roste obliba tmavých a polotmavých piv 

Pivo v datech
14. 8. 2017

Několik posledních let nebylo pro české hostinské zrovna z těch nejveselejších. V našich hospodách totiž bylo možné zaznamenat poměrně výrazný propad spotřeby točeného piva. Ten se (podle dat společnosti Data Servis — informace s.r.o.) sice v roce 2014 zastavil, vyloženě k lepšímu se ale vývoj neobrátil a spotřeba v tuzemských hospodách a restauracích spíše stagnuje.

Výjimku ovšem tvoří tmavá a polotmavá piva. Ta jsou u českých pivařů stále populárnější.

Spotřeba polotmavých a tmavých piv tvoří v naznačeném vývoji možná trochu překvapivou výjimku. Tato kategorie je totiž oblíbenější v gastronomii než maloobchodě, Češi si tedy polotmavé nebo tmavé pivo raději vychutnají v hospodě, než doma z lahve.

Tmavé nebo polotmavé si Češi raději vychutnají v hospodě, než doma z lahve. Mezi pivy je to výjimka.

„Spotřeba tmavých a polotmavých piv je v rámci gastronomie v Česku na vzestupu. Zatímco v roce 2014 jich návštěvníci tuzemských restaurací a hospod vypili 152 000 hl., loni už to bylo 195 000 hl. V rámci tohoto trhu tak tmavá a polotmavá piva tvořila v roce 2016 3,8 % celkové spotřeby, což je nejvíc od roku 2009,“

komentuje Senior Brand manažerka značky Staropramen Petra Chovancová. Právě Staropramen je u nás se svým Granátem jedním z lídrů na trhu polotmavých piv.

Polotmavá a tmavá piva se nejvíce pijí v Praze, na špici se ale drží i severní Morava.

A rozdíly v konzumaci polotmavého a tmavého piva nalezneme i regionálně. V jejich spotřebě v rámci segmentu gastronomie (tedy točených) se na špici drží naše hlavní město — v roce 2016 se v jeho restauracích a hospodách vypilo téměř 78 tisíc hl., což tvoří bezmála 40 % celkové spotřeby.

Na pomyslném druhém místě se ve spotřebě tohoto typu piva drží — možná i díky svému historickému vztahu k „černému zlatu“ — severní Morava. Tam se v loňském roce vypilo téměř 27 tisíc hl, což na trhu tvoří 14% podíl. Další regiony se ve spotřebě daného druhu piva drží mezi 12 a 20 tisíci hl. za rok, výjimku tvoří jen východní Čechy, kde se tmavých a polotmavých piv „vytočí“ nejméně v republice — v roce 2016 jen necelých 9 tisíc hl. I přesto je to ale 1,8 milionu půllitrů.